La 30 iunie 2021 a intrat in vigoare Decizia Curtii Constitutionale nr. 144/2021, prin care a fost respinsa exceptia de neconstitutionalitate aflata pe rolul acestei instante a dispozitiilor art. 715 alin 1 pct. 3 teza a doua din Codul de procedura civila.
Art. 715. – > (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestația privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:
-
debitorul care contestă executarea însăși a primit încheierea de încuviințare a executării sau somația ori de la data când a luat cunoștință de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviințare a executării și nici somația sau executarea se face fără somație.
Această excepție a fost ridicată în Dosarul nr. 1385/189/2017 al Tribunalului Vaslui – Secția civilă și care a format obiectul Dosarului Curții Constituționale nr. 275D/2018.
Examinând actele din dosarul cauzei, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile legale criticate reglementează momentul de la care începe să curgă termenul de formulare a contestației la executare, în cazul de față data fiind reprezentată de “luarea la cunoștință” de primul act de executare.
Astfel, în cazul contestației împotriva executării silite înseși, termenul de 15 zile începe să curgă de când debitorul a primit încheierea de încuviințare a executării sau somația. Dacă executarea se face fără somație ori dacă somația sau încheierea de încuviințare nu au fost comunicate debitorului, termenul începe să curgă de la data când acesta a luat cunoștință de primul act de executare.
Formularea unei contestații la executarea silită propriuzisă trebuie făcută într-un termen de 15 zile de la data la care contestatorul a luat act de executare sau de actul care îl vatămă ori îi lezează interesele legitime.
Având în vedere că primele acte de executare sunt încheierea de încuviințare și somația, în ipoteza dispoziției legale criticate primul act de executare are semnificația oricărui act de executare din procedura execuțională de care debitorul a luat cunoștință, pentru prima oară, în orice mod.
De asemenea, Curtea Constituțională reține faptul că
“Susținerile autorului excepției conform cărora ar trebui să se micșoreze acest vast domeniu și “să se aibă în vedere doar actele executorului judecătoresc, adică de la data la care a luat cunoștință de primul act de executare emis de către executorul judecătoresc” nu reprezintă veritabile critici de neconstituționalitate, ci urmăresc, în realitate, completarea sau modificarea dispozițiilor legale criticate, ceea ce reprezintă atributul exclusiv al Parlamentului, Curtea, în temeiul art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 putându-se pronunța doar asupra constituționalității actelor cu privire la care a fost sesizată. De asemenea, aspectele referitoare la concurența dintre exercitarea concomitentă sau succesivă a plângerii împotriva încheierii de carte funciară sau a unei contestații la executare propriu-zise sunt aspecte de interpretare și aplicare a legii de către instanțele judecătorești.”
Pentru aceste motive, Curtea Constituțională in sedinta din data de 04 martie 2021, in cuprinsul dosarului 275D/2018, respinge ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate ridicată Dosarul nr. 1385/189/2017 al Tribunalului Vaslui – Secția civilă și constată că dispozițiile art. 715 alin. (1) pct. 3 teza a doua din Codul de procedură civilă sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!